Šta vozači misle o satelitskom praćenju vozila?

Šta vozači zaista misle o sistemu za satelitsko praćenje vozila? Pričali smo sa vozačem koji ima ogromno iskustvo u obavljanju svog posla.

Karijera: 25 godina je prevozio građevinski materijal, kao i opasne materije i 5 godina iskustva u međunarodnom saobraćju (Nemačka, Francuska, Španija, Belgija, Holandija i Luksemburg) kada je uglavnom prevozio nameštaj i gume.

Q: Da li znate šta je sistem za satelitsko praćenje vozila i da li je neka od kompanija u kojoj ste radili koristila taj sistem?

A: Da, manje-više znam šta je sistem za satelitsko praćenje vozila. Radio sam za kompaniju koja se bavi prevozom građevinskog materijala i znam da je kamion, koji sam ja ponekad vozio, bio praćen pomoću GPS sistema. To vozilo je bilo namenjeno za prevoz građevinskih mašina, a ja sam bio odgovoran da ih dovezem na gradilište.

Q: Da li znate koje su osnovne karakteristike praćenja vozila?
 
A: Shvatio sam da GPS sistem prikazuje gde se vozilo nalazi u svakom trenutnku. To pomaže kompanijama da uvek znaju gde su im vozila, kao i da li neko od vozača koristi vozila u privatne svrhe. To je glavna karakteristika za koju znam.

Q: Da li Vam smeta da Vas prate i šta mislite o tome?

A: Ne, zaista. Nikada me nije nazvao direktor i prigovarao zbog vožnje (znam neke druge ljude kojima se to dešavalo). Poenta je da ako ispravno radiš svoj posao, nemaš razloga da brineš da li kompanija prati tvoje vozilo ili ne. Nikada ne brinem zbog praćenja kompanijskih vozila jer uvek idem tamo gde bih trebao. Ponekad je potrebno više vremena nego obično zbog toga što su putevi kojima ja vozim uglavnom na planinama, pa se dešava da zbog vremenskih uslova moram da menjam stil vožnje, budem sporiji, potrošim više goriva. Takođe, u toku skijaške sezone, veoma su velike gužve na putevima zbog snega i leda. Prilično sam siguran da ukoliko bi moj direktor znao da ću malo zakasniti i ukoliko bi proverio rutu koju sam vozio, da bi razumeo zašto kasnim. I sledeći put bi mi dao više vremena za istu rutu i kreirao raspored vožnje realističnije.

Scroll to top